Samen veerkrachtig

Verbondenheid hangt samen met veerkracht en daardoor is het ook onlosmakelijk ‘verbonden’ met mentale gezondheid.

Samen willen we onze veerkracht en dus onze mentale gezondheid versterken, we willen ze trainen net zoals je de spieren in je lichaam traint.

Trainen kan door één, meer of alle 10 volgende tips toe te passen in je dagelijkse leven:

  1. Luister naar de ander: echt luisteren naar wat een ander zegt, is niet zo gemakkelijk. Maar net dit actief luisteren zorgt ervoor dat je je sneller verbonden voelt met de ander.
  2. Noem iemand bij zijn naam: wanneer je iemand je naam hoort gebruiken, gaan er signalen af in je hersenen die zorgen voor een goed & verbonden gevoel.
  3. Geef complimentjes: ze geven niet alleen een krachtig effect op het moment zelf, maar zinderen nog lang na.
  4. Me-time: we zijn het zo gewoon om onszelf weg te cijferen en alles te doen voor anderen dat we de verbinding met onszelf kwijtraken. Creëer daarom elke dag een moment voor jezelf!
  5. Check wat jouw verlangens zijn en kom eraan tegemoet: vraag jezelf af hoe je je voelt, wat je nodig hebt, wat je nu eigenlijk echt wil. Als je meerdere keren stilstaat bij deze vragen, zal stilaan de sluier opgelicht worden.
  6. Zoom uit: bekijk je leven vanop een afstand, alsof het een film is en stel vragen.
  7. Zoom in: richt je aandacht op je lichaam en probeer het te voelen.
  8. Zoek mensen die jouw interesse(s) delen: Bij het ontmoeten van die mensen heb je alvast een streepje voor: je hoeft niet naar een gespreksonderwerp te zoeken.
  9. Doe iets actiefs: behalve dat actief bezig zijn een hele goede manier is om beter in je vel te zitten, is het ook ideaal om nieuwe mensen te ontmoeten. Misschien kan je je aansluiten bij een sportclub.
  10. Ga op date met jezelf: het kan een enorme uitdaging zijn om ergens in je eentje te gaan zitten. Maar als je het eenmaal doet, zul je merken dat niemand er raar van opkijkt. Als je regelmatig naar dezelfde plekken gaat, vergroot je bovendien weer de kans dat je in contact raakt met mensen die ook regelmatig naar die plek gaan.

Lees meer over depressie