Droge lippen

Droge en gekloven lippen! De ene mens heeft er al eens meer last van dan de ander. Het najaar vormt in het algemeen een typische periode waarin de huid van onze lippen het hard te verduren krijgt. Het weer wordt schraler, er is meer wind en de koude dringt zich op. Op den duur kunnen deze omgevingsfactoren een serieuze aanslag op je huid vormen. De opperhuid (bovenste laag) van onze lippen is een pak dunner dan die van ons gelaat, waardoor je de vervelende effecten van bijtende wind en koude eerst aan je lippen zal voelen. Gebruik onderstaande tips om je lippen te beschermen: 

  • Je huid droogt uit door de slechte(re) weersomstandigheden. Je huid voeden is dus aangewezen. Dit kan je doen met een lippenbalsem, of met een neutrale verzorgende crème voor je huid. Smeer je lippen elke ochtend en avond (of zoveel als je voelt dat nodig is) in op deze manier om de natuurlijke vocht- en oliebalans van je huid op peil te houden.  
  • Niet alle lippenbalsems zijn even geschikt of kwalitatief. Let op voor uitdrogende effecten, want soms zitten er mogelijk ongeschikte stoffen in de balsems. Probeer voor een zo neutraal mogelijk product te gaan, zonder toegevoegde smaak- of parfumstofjes. Wanneer je lippen droog of gekloven zijn, is de huid immers al gevoelig of beschadigd: daar wil je niet nog mogelijk irriterende factoren aan toevoegen. 
  • Wanneer je je lippen 's avonds/'s nachts hebt verzorgd op bovenstaande manier, kan je er een laagje Vaseline bovenop smeren. Vaseline is een siliconeproduct dat op zich niet voedend is, maar de vettige siliconegel legt wel een afsluitend "toplaagje" boven op je lip. Zo kan het vocht er niet uit ontsnappen en blijft de huid soepel.        
  • Probeer zo weinig mogelijk aan je lippen te likken, zeker als je buiten bent! Dit is een reflex tegen de droogheid die je op je lippen ervaart, maar dit maakt het uiteindelijk alleen maar erger. Smeer je lippen steeds in voor je naar buiten gaat.  
  • Trek droge, dode huidvelletjes die zich vormen niet af! Dit kan zeer verleidelijk zijn om te doen, maar zal je huid alleen maar meer beschadigen en irriteren, soms tot bloedens toe. 
  • Gebruik geen lipscrubs. Onder hetzelfde motto als hierboven: ze zullen de situatie niet beter maken. Je huid geduldig blijven insmeren en zacht behandelen is de boodschap. 
  • Last but not least: gebruik een lippenbalsem met UV filters wanneer dit nodig is. Denk maar aan een skivakantie in de hoge bergen: de UV-index is hier veel hoger dan elders, dus bescherm je lippen dan zeker tegen de uitdroging van zonnestralen.