Dumping syndroom

Dumping syndroom

Een versnelde maaglediging ligt aan de oorsprong van het dumping syndroom.Neem bij dumping klachten snel wat druivensuiker of wat gesuikerde frisdrank (geen light of zero!). Een suikerklontje wordt niet snel genoeg opgenomen en is dus geen goed idee.

Specifieke vragen?
Wat is het dumping syndroom?

Het dumping syndroom is een verzamelnaam voor de klachten die ontstaan bij een te snelle maaglediging. Klachten ontstaan vooral na het eten of drinken van fel gesuikerde voedingsmiddelen (frisdrank, gebonden soep,…).

Normale vertering
Het voedsel dat we eten komt via de slokdarm in de maag. In de maag wordt het voorbereid op de vertering.  Het voedsel wordt gekneed, fijngemalen en vermengd met maagsap. Na ongeveer twee tot drie uur komt het voedsel vervolgens in de dunne darm terecht. De sluitspier van de maag zorgt ervoor dat het voedsel de maag in kleine hoeveelheden verlaat. In de dunne darm wordt het voedsel vermengd met verteringssappen en start de vertering. De voedingsstoffen die vrijkomen, worden via de dunne darmwand in het lichaam opgenomen. De voedselresten passeren vervolgens de dikke darm en verlaten uiteindelijk het lichaam via de stoelgang.

Het dumping syndroom kan het gevolg zijn van:

  • een operatie:
    • verwijdering (deel van de )maag.
    • bariatrische chirurgie (vb gastric bypass).
  • een beschadiging van de maagzenuw (nervus vagus).

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: